Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü
Mesleki Hizmetler
Genel Müdürlüğü

Açılış konuşmasını Genel Müdürümüz Selami MERDİN'in yaptığıı"Sürdürülebilir Yeşil Bina Tasarım ve Projelendirilmesine İlişkin" Teknik Eğitim

26 Mayıs 2015

 Bilindiği üzere, temel enerji kaynaklarımızdan olan fosil yakıtların hızla tükenmesi ve tabiata zararlı gazlar salması nedeni ile, daha ekonomik ve çevreci enerji kaynaklarının geliştirilmesinin yanında, enerjinin verimli kullanılması da zorunluluk haline gelmiştir.

 
Ülkemizin kullandığı enerjinin %70’ini ithal etmesi, ve bu yolla her yıl 60 milyar dolarının yurtdışına gitmesi, enerji verimliliğinin önemini bir kat daha artırmaktadır.
 
Bu gün ülkemizdeki enerji tüketiminin yaklaşık %35’i binalardan kaynaklanmaktadır.
 
Yine ülkemizdeki sera gazlarının da %30’ u binalardan salınmaktadır.
 
Araştırmalar,  yapılacak iyileştirmeler sonucunda mevcut binaların enerji tüketiminde yaklaşık % 40 oranında tasarruf sağlanabileceğini göstermektedir.
 
Bu nedenlerle Bakanlığımız bu hedefe ulaşılması için enerji verimliliği konusunda çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.
 
Bu konuda 2014 yılı sonu itibariyle Yeşil Binalara ilişkin yönetmelik Bakanlıkça yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
Diğer taraftan, enerjiyi verimli kullanan, tabiata zararlı gaz salınımı asgari düzeyde olan, çevre dostu “Yeşil Binalar” konseptinin ülkemizde yaygınlaşması için STK’lar ile işbirliği içerisinde bir eğitim toplantısı tertip edilmektedir.
 
Yapılacak toplantı ile yapıların modelleme, tasarım ve projelendirilme konularında faaliyette bulunan mühendis ve mimarlarımızın yeşil binaların tasarım ve projelendirilmesinde teknik bilgi birikimlerinin sağlanması, farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir.
 
Eğitim Programında; yeşil bina Sertikasyon sistemleri ve ülkemizde ve dünyada kullanılan sertifikasyonlar, Türkiye'de yeşil bina sertifikasyon süreci, Mevcut binaların yeşil binaya dönüştürülmesi (Green Retroit), Yeşil bina uygulamalarında sürdürülebilir arazi seçimi, konum ve ulaşım, Yeşil bina uygulamalarında malzeme ve kaynak kullanımı, Yeşil bina uygulamalarında enerji verimliliği yenilenebilir enerji kaynakları, Avrupa Ülkelerindeki “Pasif Ev” uygulamaları konularında bilgiler sunulacaktır.
 
Eğitim programı, serbest müşavir mühendisler, kamu kurumlarının proje be yapım birimlerinde çalışanlar, belediyelerde çalışan mühendis ve mimarlar ile üniversitelerin mühendislik ve mimarlık fakültelerinin son sınıf öğrencilerine açık olarak ilki Ankara da düzenlenecektir. Eğitim programının 2015 yılı içerisinde toplam 8 bölgede düzenlenmesi hedeflenmektedir.
 
Yapılan tüm bu çalışmalar ile, bir yandan Ülkemizin yapı stoğunun enerji verimli hale getirilmesi, diğer taraftan ise gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakılması hedeflenmektedir.
 
 
Toplantı Tarihi: 27-28 Mayıs 2015 
 
Toplantı Yeri:  İLBANK A.Ş. Sosyal  ve Eğitim Tesislerinde (Macunköy) -ANKARA
 
 
 
 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır