Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü
Mesleki Hizmetler
Genel Müdürlüğü

ASHRAE'nin 120 Yılı aşkın Deneyimi ve 54.000'in Üzerindeki Üyesiyle Dünya Çapındaki Gücü İstanbul'un Ruhuyla Buluşuyor. ASHRAE RAL CRC'e Bakanlığımızı Temsilen Sn. Genel Müdürümüz Selami MERDİN Temsil etmiştir.

07 Ekim 2015

 

RAL CRC 2015, ASHRAE Turkish Chapter’ın ev sahipliğinde 2 – 4 Ekim tarihleri arasında Steigenberger Hotel Maslak İstanbul’da Bu yıl “Kentsel Dönüşüm ve Enerji Verimliliği” başlığıyla gerçekleştirilmiş olup, Bakanlığımızı temsilen Genel Müdürümüz Selami MERDİN; Geniş bir görev yelpazesine sahip olan Bakanlığımız, çevre ve şehircilik alanında halkın yaşam kalitesini planlı bir şekilde artırmayı ve çevresel şartlar konusunda refahı en üst seviyelere taşımayı hedeflemektedir. Yapılaşmaya ilişkin şehirleşme ve imar konularında usul ve esasları belirlemek, uygulanmasını sağlamak, yerel yönetimlere rehberlik etmekle birlikte binalarda enerji verimliliğini sağlamak, çevre kirliliğini önlemek, doğayı korumak ve “Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler” hedefine ulaşmak için, heyecanla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.   

             Günümüzde sürdürülebilirlik kavramı bütün sektörler için ön plana çıkmaktadır. İnşaat sektöründe, sürdürülebilir bir yapılaşmanın temini ancak, enerji verimliliği, standartlara uygun yapı malzemeleri ve nitelikli iş gücü ile mümkün olacaktır.

             Ülkemizde yılda 75 Milyar dolar enerji tüketilmektedir. Tüketilen enerjinin yaklaşık %75’i ithal edilmektedir. Enerji tüketiminin yaklaşık %35’inin binalarda gerçekleştiği dikkate alındığında, Bakanlığımız planlama, bina yapımı ve alt yapı hizmetlerinin sunulmasında, sürdürülebilir çevresel kalkınma uygulamaları ile birlikte etkin enerji kullanımını ön planda tutmaktadır. Yapılan araştırmalar, mevcut yapılarda yapılacak olan ısı yalıtım uygulamaları, pencere ve tesisat yenilemeleri ile %50 ye varan tasarruf sağlanabileceğini göstermektedir.

Bunun durum yıllık yaklaşık 10 milyar dolar tasarruf sağlanabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, Enerji verimli sürdürülebilir yeşil binalar ve yerleşimler Bakanlığımızın yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarının kalbi olacaktır.  

             Yapılan Kentsel dönüşüm uygulamaları ile marka şehirler oluşturma yolunda ilerlerken enerji verimli, çevreci ve kentsel yaşam alanlarına değer katan Sürdürülebilir yeşil bina konseptine sahip binaların, dönüşümde yer alması hedeflenmektedir. Adı Yeşil Bina, Sürdürülebilir Bina, Enerji Etkin Bina, İklime Duyarlı Bina, Ekolojik Bina vb., ne olursa olsun ülkemizde yapılacak inşaat uygulamalarda, yaşam konforumuzu düşürmeden sağlıklı ve çevre dostu binaların çoğalmasına ve çevreci bir büyüme anlayışının yaygınlaşmasına ön ayak olması için çalışmaların tüm sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve kamu kurumları ile elbirliğiyle devam ettirmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda, Bakanlığımız, bir kısım sivil toplum kuruluşları ve bankaların işbirliği ile yalıtım uygulamalarına sağlamış oldukları kredi desteğini takdirle karşılamaktadır. Bakanlığımız da, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile bir kısım ulusal bankalarla yürütmüş olduğu çalışmalarda, gerek kentsel dönüşüm uygulamalarında, gerekse yeni yapılarda A sınıfı enerji kimlik belgesine sahip bina yapan yapı müteahhitlerine ekonomik kredi desteği sağlamayı öngörmekteyiz. Bakanlığımız, strateji eylem planında yer alan binalarda enerji verimliliğinin artırılması eylem planı kapsamında, başlatmış olduğumuz AR-GE projesi ile gelecek 5 yıl, 10 yıl 20 yıl periyotlarında binalarda enerji tüketiminin 100Kwh/m2, 70Kwh/m2 ve 50Kwh/m2 hedefini gerçekleştirmeye yönelik çalışmaları yürütmektedir.

             Bu kapsamda üç üniversite ile ortaklaşa yürütmüş olduğumuz proje ile her bir ilimiz için ısıtma ve soğutma enerji gereksinimini kapsayan, belirtmiş olduğum enerji tüketim değerlerini temin edecek saydam, duvar, taban ve tavan yapı bileşenlerinin U değerleri belirlenecektir. Ayrıca, bir birinden farklı iklim bölgeleri için en uygun ısı yalıtım uygulamaları, duvar sistemleri belirlenerek, sistemlerin opak bileşenleri hazırlanacaktır. Bununla birlikte, yöresel malzemelerin, yapılaşmada hak ettiği yeri alabilmesi için, yöresel malzemeler belirlenerek, bunların teknik karakteristiklerinin tespit edilmesinin önü açılacaktır. Ayrıca, Bakanlığımızın teşvik ile bir kısım sivil toplum kuruluşları ile yapı malzemesi üreticileri tarafından, ekonomik açıdan optimum U değerlerinin belirlenmesi çalışmaları da sürdürülmektedir. 2016 yılı ilk çeyreğinde sonuçlanması planlanan bu çalışmalar sonucunda mevcut standart ve yönetmelikler revize edilmesi planlanmaktadır. Değerli misafirler, sözlerime son vermeden önce, enerji verimliliğine ilişkin yürütmüş olduğumuz önemli bir çalışmayı da sizlerle paylaşmak istiyorum.

              Bu husus, Bakanlığımızca işletilmekte olan BEP-TR yazılımına ilişkin gelişmelerdir. 2011 yılında İZODER’in de destekleri ile Enerji Kimlik Belgesi yazılım sisteminin başlatılmış olduğunu biliyorsunuz. Günümüze kadar sistemde 291.000’i yeni binalar için olmak üzere 308.000 EKB düzenlenmiştir. 11.357 EKB uzmanı atanmıştır. Mevcut BEP-TR yazılım sisteminin geliştirilmesi için, 2014 yılında TÜBİTAK MAM ile sözleşme imzalanmış, ve metodoloji gözden geçirilerek güncel uluslararası standartlara uyumlu hale geliştirilmiştir. 2014 yılı sonu itibarıyla, BEP-TR II yazılım ihalesi yapılmıştır. Yeni BEP-TR yazılımının en önemli özelliği, sistemin kullanıcı dostu CAD tabanlı olmasının yanı sıra internet bağlantısından bağımsız şekilde hesaplamaların yapılmasına imkan sağlamasıdır. Yeni yazılımın 2016 yılı son çeyreğinde hizmete girmesini planlanmaktadır. Ayrıca, mevcut Bep_TR yazılımında da güncellemelerimiz devam etmekte olup, mevcut binalar için geliştirilen kullanıcı dostu modül ün Pazartesi günü devreye alınacağı müjdesini EKB uzmanları ve EVD kuruluşlarına haber vererek, “Sürdürülebilir Enerji Verimli Yapılaşma İçin, Güvenli Yapı Malzemeleri Ve Nitelikli İş Gücü”

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır