Bakanlığımız kuruluşundan bu güne önemli icraatlar gerçekleştirmiştir. Hiç kuşkusuz bu icraatlarına en önemlilerinden biriside Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü olarak gerçekleştirdiğimiz bir projenin, ki bu proje yapı ustalarının eğitilmesi ve belgelendirilmesi projesidir, gerek hükümet gerekse sektör nezdinde önemsenmesi sonucu, yapılan yasal düzenleme ile çok tehlikeli işlerde çalışan yapı ustalarının belirli tarihlere kadar belge ücretlerinin devlet tarafından karşılanacağının yasal düzenleme ile hüküm altına alınmasıdır.
Isı yalıtım, Mantolama meslek disiplininin de bu çok tehlikeli işler içerisinde yer almasını İzoderin de katkılarıyla sağlamış durumdayız. Artık siz değerli üreticiler ve bayiler ile birlikte ısı yalıtım uygulayıcı ustaların Mesleki Yeterlilik Kurumunca Onaylı Yetki Belgesi alması yönünde argümanlar geliştirerek, uygulayıcılarımızın işin tekniğini bilen vasıflı elemanlar haline dönüşmesini sağlamalıyız.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Teknik uygulama konularında rehber olmaya çalıştığımızı belirtmek isterim. Bu kapsamda Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü olarak, tüm ısı yalıtım malzeme türlerini içerecek şekilde, Isı Yalıtım Uygulama Kılavuzu’nu yine sizlerle birlikte hazırladık. Bu kılavuz yerelde farkındalık oluşturması için bastırılarak 1394 belediye ve diğer kurumlara dağıtılmıştır. Ayrıca genel müdürlüğümüz web sayfası kütüphanesinde sizlerin hizmetine sunulmuştur. Şu unutulmamalıdır ki, ısı yalıtım, tekniğine uygun yapıldığında kazandıran bir yatırımdır.
2007 yılında yayımlanan Enerji Verimliliği Kanunu gereği, Temmuz 2017 tarihine kadar tüm yapıların Enerji Kimlik Belgesine sahip olması zorunludur. Bu nedenle kat maliklerinin ne yapıp ikna edilip binaların enerji etüdünü yaptırılarak Enerji Kimlik belgesinin alınmasını sağlamalıyız. Enerji Etüdünde belirlenen tespitler doğrultusunda binaların enerji verimli hale dönüştürülmesi önem arz etmektedir.
Biz Bakanlık olarak, mevcut binalarda Enerji kimlik belgesinin düzenleme sürecini, mahremiyet karinesini önemseyerek sadeleştirdik ve “Mevcut Bina Bep_TR” yazılımını hizmete açtık. Bu sayede, Dairelerin iç mekanlarının aplikasyonunu çıkarmadan, her bağımsız bölümü bir ünite olarak değerlendiren sade bir yazılımı sizlerin hizmetine sunmuş bulunmaktayız.
64. Hükümet acil Eylem planı ile Bakanlığımıza verilen en önemli görevlerden biriside, Binalarda enerji verimliliğinin desteklenmesi için yapılacak düzenlemelerin koordinasyonu görevidir. Bu kapsamda çalışmalarımıza başlamış bulunduğumuzu ve geniş bir yelpazede analizler yaptığımızı ve bu analizlerden hükümet tarafından uygun görülenlerin yasalaşma çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamlayacağımızı sizlere belirtmek isterim.
Şu unutulmamalıdır ki, yapılan yasal düzenlemelerin ancak, uygulama aktörlerinin de hazır olması ile başarıya ulaşacağı bir gerçektir. Bu nedenle özellikle apartman yöneticilerinin kat maliklerini bilgilendirmesi ve ikna için gerekirse sektörle bilgilendirme toplantıları düzenlemesi, Belediyelerde oluşturulan Enerji Verimliliği Destek Masasından veya bakanlığımızdan destek almaları, sektörün de nitelikli belgeli uygulayıcı açığını hızla kapatması önem arz etmektedir.
“Güvenli, Konforlu ve enerji verimli yaşam için güvenli yapı malzemeleri ve nitelikli iş gücü”
Selami MERDİN
Mesleki Hizmetler
Genel Müdürü