Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü
Mesleki Hizmetler
Genel Müdürlüğü

YEŞİL BİNALAR VE YERLEŞİM ALANLARA ULUSAL KİMLİK GELİYOR

26 Şubat 2016

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yerleşim Alanlarının Temel Değerlendirme Kılavuzunun Hazırlanması Protokolü" törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Sarı, hükümetin göreve geldiği günden bu yana çevreyi ve doğayı korumak için önemli çalışmalar yaptığını belirterek bu çalışmaları üniversiteler ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yürüttüklerini vurguladı.

Bakanlık olarak her projelerinde doğayı merkez alarak, hassasiyet göstererek çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Bakan Sarı, "Dünya gündeminde olan küresel ısınma ve iklim değişikliği, su kaynaklarında azalma, çevre kirliliği ile doğal kaynakların hızla tükenmesi anlamına geliyor. Bu nedenle özellikle yapı sektöründe çevre dostu yeşil binaların inşası gereklilik halini almıştır" diye konuştu.

Binalarda Türkiye'nin enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 37'sinin kullanılmakta olduğunu anlatan Bakan Sarı, şöyle devam etti:

"Bununla da kalmıyor sera gazlarının yüzde 30'unu da bu binalarda üretiyoruz. Bu noktada temel değerlendirme kılavuzumuzun, binalarımızın çevreyi daha az kirletmesi, sera gazının yayılımını en aza indirmesi, daha az enerji tüketmesi ve doğal kaynakları israf etmemesi amacıyla hazırlıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) başta olmak üzere diğer üniversitelerimiz, bilim insanlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte hazırlayacağımız bu kılavuz ülkemizde sürdürülebilir yeşil bina, yerleşim alanlarının yapımında ve inşasında temel alınacaktır."

Yeşil bina ve yerleşmelerinin belgelendirilmesine ilişkin yönetmeliğinin Aralık 2014 yılında yürürlüğe girdiğini anımsatan Bakan Sarı, yayınlanan yönetmelikle uluslararası marka değeri olan ulusal bir belgelendirme sistemi oluşturmayı ve nitelikli belgelendirme yapan kuruluşlar ve hizmet alan vatandaşların haklarını korumayı hedeflediklerini ifade etti.

Yapı kullanma izin  belgesi standardında bir süre önce değişiklik yaptıklarını, bu yapılan değişikliğe bağlı olarak bundan sonra yapı kullanma izin belgesinde yeşil bina belgesine ve enerji kimlik belgesine ilişkin bilgilerinin de yer alacağına dikkati çeken Bakan Sarı, protokolü imzalanan kılavuzun da ülke koşullarına göre hazırlanacağını ve bununla söz konusu sertifikasyonlarının yapılması için yurt dışına yüksek meblağlar ödenmesinin önüne geçileceğini kaydetti.

Bakan Sarı, "Bu proje ile yenilenebilir enerji teknolojilerinin teşvik edilmesini, karbon salınımının azaltılmasını sağlamayı planlıyoruz. Çevre dostu az su kullanan, bulunduğu yörenin özelliklerini yansıtan bina uygulamalarının da yaygınlaştırılmasını da hedefliyoruz. Yeşil binalara ilişkin çalışmalarda hedefimiz çevreyi korumak" değerlendirmesini yaptı.

- "Bu tür projeler üniversitelere uygulama imkanı sunuyor"-

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da üniversitelerin teorik bilgi ürettiklerini ama uygulama yönlerinin eksik kaldığının altını çizerek bu tür projelerin üniversitelere uygulama imkanı sunduğunu söyledi.

Her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını vurgulayan Karaca, "Güneydoğu'nun tekrardan rehabilitasyonu konusunda da biz elimizi taşın altına koymaya da hazırız" dedi.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır