Çelik yapılarla ilgili olarak; 36 yıl önce yayımlanan ve halen yürürlükte olan TS 648 “Çelik Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları” standardı, kullanılan hesap yöntemleri ve malzeme alanında dünyada meydana gelen gelişmelere karşı güncelliğini kaybetmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu sorun tespit edildi ve vakit kaybetmeden sorunun çözümüyle ilgili çalışmalara başlandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi’yle ortaklaşa yürütülmüş olan proje ile “Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları” yeniden düzenlendi.
19 Ekim 2015 tarihinde İstanbul’da yapılan çalıştayda kamuoyu ile paylaşılan yönetmelik esasları, başta üniversitelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, sektör temsilcilerimiz ve odalar olmak üzere 35 paydaşın yazılı olarak görüşleri alınarak, 130 sektör mensubunun katılımı ile tüm taraflarca tartışıldı.
Elde edilen geri bildirimler sonucunda nihai hale getirilen “Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik” 04.02.2016 tarih ve 29614 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.
01.09.2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan söz konusu yönetmelik ile ilgili eğitici dokümanların hazırlanması ve sektör çalışanlarına eğitim verilmesi faaliyetleri başlayacaktır.
Sayın Bakanımız Fatma Güldemet SARI, Bakan Yardımcımız Mehmet CEYLAN, Genel Müdürümüz Selami MERDİN, proje ekibinde yer alan akademisyenler, bazı sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile gerçekleşen basın toplantısında yönetmelik çalışmalarında emeği geçen akademisyenlere plaketleri Sayın Bakanımız Fatma Güldemet SARI tarafından takdim edildi.
Hazırladığımız bu kapsamlı yönetmelikle;
· Yapısal çelik, çelik-betonarme kompozit yapı elemanları ve yapı sistemlerinin yeterli güvenlikte tasarlanması,
· Ülkemizdeki mühendislik bilgi birikimi göz ardı edilmeden, ortak bir tasarım yaklaşımının kullanılması,
· Uygulamaların kontrol edilebilir hale gelmesi,
· Proje ve müşavirlik firmalarımızın, çelik yapı uygulayıcılarımızın ve yapısal çelik sektörümüzün üretiminin ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün arttırılması,
· Yapısal çelik sektöründe faaliyet gösteren çelik üreticilerimizin, proje ve denetim işlerinde çalışan müellif ile müşavirlerimizin ve yüklenicilerimizin önünün açılarak sektöre ivme kazandırılması hedeflenmektedir.