Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Yapı Malzemeleri Mobil Denetim Sisteminin 81 ile Yaygınlaştırılması Programı"na katıldı.
Bakan Sarı, programda konuşmasına Pakistan’da gerçekleşen elim terör olayını şiddetle kınadığını, hayatını kaybeden Pakistanlılara Allah'tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı dilediğini söyleyerek başladı.
Yapı Malzemeleri̇ Piyasa Gözetim ve Denetimi̇ Mobil Sistemini̇ 81 ile yaygınlaştırmak ve denetim araçlarının 11 ile dağıtımını gerçekleştirmek için bir araya geldiklerini belirten Bakan Sarı, Bakanlığının yaşanabilir çevre ve marka şehirler konusunda çok önemli bir hedefi̇ olduğunu dile getirdi.
Bakan Fatma Güldemet Sarı, bu hedefe ilerlerken sadece kalite, verimlilik, kalıcılık değil, insan hayatını ve güvenliğini de her şeyin üzerinde tuttuklarını ifade etti.
Bu bakış açısından aldıkları güçle yerleşme ve yapılaşmayla ilgili genel ilkeleri̇, stratejileri̇ ve standartları belirlediklerini, buna uygun mevzuatlar hazırlamayı öncelikli görevleri̇ arasına aldıklarını kaydeden Bakan Sarı, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu çerçevede inşaat ve altyapı alanında insanlarımızın çağdaş standartlara uygun altyapıya ve konutlara sahip, depreme karşı güvenli, sağlıklı ve çevresiyle barışık evlerde yaşamasını sağlamak temel hedefimizdir. Sürdürülebilir yapılaşmayı, yapıma ilişkin uygulamaları ve mesleki̇ hizmetleri katılımcı, çözüm odaklı ve denetleyici bir anlayışla düzenlemek için çalışıyoruz. Marka şehirler oluşturma misyonumuzun güvenli yapı malzemeleri̇ kullanmakla, nitelikli, enerji verimliliği̇ olan yapılar ve yaşanabilir mekanlar oluşturmakla gerçekleşebileceğini çok iyi̇ biliyoruz."
- "Uluslararası platformlarda daha etkin rekabet etmek istiyoruz"
Bakan Sarı, inşaat sektörünün 7,5 trilyon dolarlık iş hacmiyle dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 13,4'ünü oluşturduğunu belirtti.
Bakan Fatma Güldemet Sarı, "Global Construction 2020" raporuna göre, 2020 yılında inşaat sektörünün iş hacminin yüzde 70'li̇k büyümeyle 12,7 trilyon dolara ulaşacağı ve dünya ekonomisinin yüzde 14,6'sını oluşturacağının tahmin edildiğini aktardı.
Bakan Sarı, 200’den fazla yan sanayi alanını harekete geçiren inşaat sektörünün Türkiye’de de gayrisafi milli hasılanın dolaylı olarak yüzde 30’unu oluşturduğunu, diğer sektörlerle olan girdi̇-çıktı ilişkisi ve geniş istihdam alanı sağlaması nedeniyle ülke ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.
İnşaat sektörünün ekonomi̇ üzerinde etkisinin yanı sıra doğal kaynaklar, çevre, iklim değişikliği, doğal afetler gibi̇ sorunlarla da yakından ilintili olduğuna işaret eden Bakan Sarı, şöyle konuştu:
“Bu nedenle inşaat sektörünün performansını artırmaya yönelik etkin politika ve stratejiler geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bizim için büyük öneme sahip olan bu sektöre yönelik olarak denetim sistemlerinin geliştirilmesi, kaliteli̇ mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin etkin kılınması için yapısal iyileştirmeler yapıyoruz. Modern yapım yöntemleri̇ geliştirerek ve inşaat malzemesi üretiminde çağdaş teknolojiler kullanarak, uluslararası platformlarda daha etkin rekabet etmek istiyoruz. İhracat kalemlerimiz arasında çok önemli bir yere sahip olan yapı malzemeleri̇ sektörümüzün, uluslararası pazarda daha fazla yer bulmasını istiyoruz. Ancak şunu unutmamamız lazım; bu büyük pazarda söz sahibi̇ olabilmenin yolu, daha nitelikli, daha kaliteli̇ ve uluslararası standartlara uygun üretim yapmaktan geçiyor.”
- “Piyasaya arz edilen güvenli ürün oranı yüzde 95’e ulaştı”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, diğer sektörlerde olduğu gibi̇ yapı malzemeleri̇ alanında da Türkiye'nin adını dünyaya duyurmaya, ülkeyi bu alanda güven ve kalitenin merkezi̇ konumuna getirmeye çalışacaklarını bildirdi.
Yapı malzemesi alanında etkin bir piyasa gözetimi̇ ve denetimi̇ için gerekli yapılanmayı büyük oranda tamamladıkları bilgisini paylaşan Bakan Sarı, "Avrupa Birliği'nde geçerli olan 'CE' işaretlemesinin yanı sıra yalnızca ulusal standartlara tabi ürünlere 'G' işareti iliştirilmesini sağlamak üzere gerekli mekanizmaları kurduk ve işler hale getirdik. Bakanlık olarak 81 ilimizde, yıllık ortalama 18 bin civarında piyasa gözetim ve denetimi̇ gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımızla yapı malzemesi kullanımında güvenliğin sağlanmasını başardık" diye konuştu.
Bakan Sarı, denetimler sayesinde güvenli ürün arzında çok olumlu sonuçlara ulaştıklarını belirterek, istatistiklere göre 2013 yılında piyasaya arz edilen güvenli ürün oranı yüzde 82 iken, bu oranın 2014 yılında yüzde 91'e, 2015 yılında da yüzde 95'e ulaştığını açıkladı.
Bu oranı daha yukarı taşımak için mobil denetim uygulamasını hayata geçireceklerini belirten Bakan Fatma Güldemet Sarı, inşaatlarda kullanılan betondan demire, seramikten izolasyon malzemelerine kadar geniş bir yelpazede piyasa denetim faaliyeti yapmak ve millete daha kaliteli̇ hizmet verebilmek için bu adımın ülkeye hayırlı olmasını diledi.
Dağıtım töreniyle mobil denetim sistemini devreye aldıklarını, böylece uygulamayı ülke çapında yaygınlaştırmış olacaklarını söyleyen Bakan Sarı, "Bu sistem sayesinde, denetim verilerinin eş zamanlı olarak merkeze aktarılması ve şeffaflığın artması sağlanacak. Sistem ayrıca, piyasaya güvenli yapı malzemelerinin arz edilmesini, tüketicinin ve rekabetin korunmasını sağlayacaktır. Adres ve koordinat bilgi sistemine göre çalışan uygulama sayesinde ilgili kamu kurumlarıyla eş güdüm oluşacak, kayıt dışı üretimin kayıt altına alınması konusunda büyük kolaylık sağlanacaktır" şeklinde konuştu.
Programda daha sonra proje kapsamında temin edilen Mobil Denetim Cihazları Bakan Sarı tarafından 81 İli temsilen Bursa, Mersin ve Aydın il müdürlüklerinin şube müdürlerine teslim edildi. Adana, Çanakkale ve İzmir’in içinde bulunduğu toplamda 18 İle ise Piyasa, Gözetim ve Denetim Araçları teslim edildi.
Açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin’in yaptığı programa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları, 81 İlin Yapı Malzemesi Denetim Şube Müdürleri, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Fethi Hinginar, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, Kalkınma ve Ekonomi Bakanlıklarının temsilcileri, Tüm Yapı Malzemeleri Üreticileri Sektör Temsilcileri ile Yapı ve Malzeme Denetim Kuruluşları Temsilcileri katıldı.